Zo ongeveer rond het jaar 900 vestigden de eerste mensen zich in de huidige Drechtsteden. Het water en de rivieren hebben gedurende de eeuwen de streek, letterlijk en figuurlijk, gevormd. Alle plaatsjes in deze streek kregen daardoor uiteindelijk één overeenkomst: lintbebouwing. Lintbebouwing is een vorm van bebouwing waarbij langs een weg of vaart losstaande bebouwing is verrezen, terwijl het omliggende land open is gebleven.
Dordrecht zal zo rond het jaar 1050 gesticht zijn op een wat verhoogde plek waar de rivier de Thuredriht uitmondde in de Merwede, ongeveer waar nu het Groothoofd is. Het was een goede plek, maar dat zou pas later blijken, toen Dordrecht door die ligging de machtigste stad van het graafschap Holland werd. Dordrecht ontwikkelde zich langs de Voorstraat en de Wijnstraat. Wie de slingerende bebouwing langs de Voorstraatshaven ziet (eens dus de Thuredriht) beseft dat Dordrecht eens een dorpje was met lintbebouwing.
De oorsprong van Zwijndrecht is merkwaardig. Nu is het oude Zwijndrecht een dijkdorp met lintbebouwing, maar van oorsprong ontstond Zwijndrecht op dezelfde manier als Dordrecht; langs een rivier: de Devel. Tussen Dordrecht en Zwijndrecht was nog geen rivier de Oude Maas, maar een moerasachtig gebied, een zwin. Daaraan dankt Zwijndrecht zijn naam.
De rivier de Oude Maas, die nu Dordrecht en Zwijndrecht scheidt,ontstond na overstromingen omstreeks 1300. Zwijndrecht ontwikkelde zich verder als een gewoon dijkdorp, met huizen aan de veilige binnenzijde van de dijk. Maar wel met een plek waar vandaan veerschepen afvoeren, het latere Veerplein. Ook Hendrik-Ido-Ambacht ontstond langs een riviertje (de Waal), niet als dijkdorp maar wel met de karakteristieke lintbebouwing.
Sliedrecht en Papendrecht zijn wel voorbeelden van dijkdorpen, ontstaan nadat in 1277 de ringdijk om de Alblasserwaard was gesloten in opdracht van Floris V. De Papendrechters hadden niet zo’n goede plek uitgekozen. Het dorp heeft in de loop der eeuwen veel te maken gehad met overstromingen. Papendrecht ligt net als Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw Lekkerland in het laagste deel van de Alblasserwaard. De huizen aan de dijk waren wel betrekkelijk veilig (als ze niet bij een doorbraak wegspoelden), maar het achterland stond vaak onder water en het duurde soms tientallen jaren voor het land weer gebruikt kon worden voor landbouw of veeteelt.
Sliedrecht is ook een dijkdorp, maar op een vrij goede, droge plek. Ooit lag Sliedrecht aan de ander kant van de rivier de Merwede, maar daar was geregeld overlast van water. Toen de dijk rond de Alblasserwaard aan de overzijde in 1277 klaar was, werd daar een tweede Sliedrecht gesticht. De huizen kwamen er net als bij andere dijkdorpen hoog tegen de binnenkant van de dijk te staan, waardoor het ‘nieuwe’ Sliedrecht uiteindelijk de zo kenmerkende lintbebouwing kreeg. In 1421 verdronk het oude Sliedrecht tijdens de Sint-Elisabethsvloed.
Ook Alblasserdam heeft lintbebouwing langs de dijk aan de rivier de Noord. Het dorp ontstond pas nadat kort na 1300 een dam in de rivier de Alblas was gelegd. Tot die tijd stonden langs die Albas wat huisjes die bij het huidige dorp Oud-Alblas hoorden.
Kinderdijk is het jongste dijkdorp met lintbebouwing. En ook met de jongste naam. Het plaatsje heette ooit Elshout en ontstond pas nadat in 1372 een dijk werd gelegd die aansloot op de honderd jaar oude ringdijk van de Alblasserwaard.